wtorek, 3 grudnia, 2024
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 5

Cukiernik

Osoba na tym stanowisku zajmuje się wyrobem produktów cukierniczych – ciast, deserów, tortów, ciastek, wyrobów czekoladowych, lodów itp. Dba również o ich odpowiednią oprawę wizualną, a także o czystość w miejscu pracy, jakość składników oraz produktu końcowego. Nadzoruje pracę urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji.

Cukiernik powinien być pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły.

Uczniowie wybierający ten zawód zdobędą wiedzę dotyczącą przygotowywania półproduktów i produktów ciastkarskich, przygotowywania różnego rodzaju nadzień, nadziewania wyrobów różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą ciast i ciasteczek, w zależności od ich rodzaju.

Absolwenci są przygotowani również do obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.

Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie, a także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.