czwartek, 18 kwietnia, 2024
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 5

Piekarz

Piekarz jest osoba odpowiedzialną za organizacje procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz – coraz częściej – za produkcje galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich, drożdżówek. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane z zachowaniem zasad technologicznych. Pieczywo po wypieku trafia do magazynu wyrobów gotowych a następnie do punktów sprzedaży.

Grahamka, weka i kajzerka...: Chleb na zakwasie z ...

Inną dziedziną, w której ćwiczą się uczniowie jest obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich. Młodzież zapoznaje się z czynnościami związanymi z magazynowaniem surowców piekarskich, sporządzaniem dokumentacji magazynowej, obsługą urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich, rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.