środa, 29 maja, 2024
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 5

Kucharz

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.

W trakcie nauki uczeń zdobędzie wiedzę odnośnie pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych, zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i gotowych wyrobów. Nauczy się wykonywać obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną) i gastronomiczny rozbiór mięsa. Młodzież pozna tajniki wykończenia, porcjowania, dekorowania i wydawania wyrobów kulinarnych. Posiądzie wiedzę odnośnie sporządzania potrawy dla różnych diet.

Absolwent może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, placówkach oświatowych, internatach, stołówkach, jadłodajniach, gospodach, szpitalach, sanatoriach, domach wypoczynkowych. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.